SLUŽBY
VSTUPNÝROZHOVOR/KONZULTÁCIA
Pre počiatočné posúdenie klienta z rôznych aspektov využívame široké spektrum praktík a metód, aby sme odhalili možné riziká a nedostatky, či už v stravovaní alebo celkovom životnom štýle, určili reálne potreby a vytýčili čiastkové a celkové ciele. Kľúčový je prvý kontakt a vstupný rozhovor.
V rámci vstupného pohovoru a vstupnej konzultácie je nevyhnutné uskutočniť komplexnú anamnézu a identifikáciu potrebných zmien. Počas konzultácie zisťujeme základnú nutričnú anamnézu, liekovú anamnézu, anamnézu chorôb (primárnych, sekundárnych), rodinnú anamnézu, anamnézu športovej a fyzickej činnosti a pod. Klientovi poskytneme súbor komplexných dotazníkov (v tlačenej alebo online podobe), na základe ktorých bude posúdený a identifikujú sa kritické oblasti s návrhom ďalšieho postupu a vykonania potrebných zmien.
Vstupný pohovor môže byť realizovaný prezenčne alebo online. Uprednostňovaná je online forma z dôvodu praktickejšej a flexibilnejšej možnosti vyplnenia, ale aj vyhodnotenia zaslaných dotazníkov.
ANTROPOMETRICKÉ VYŠETRENIE
Antropometrické vyšetrenie / meranie je realizované po vyplnení rezervačného formulára, stanovení termínu merania a po prípadnom vstupnom pohovore na základe požiadaviek klienta. Ten si zvolí alebo mu bude odporúčaný vhodný prístroj na meranie, typ výstupu a interpretácie výsledkov s prípadnou konzultáciou.
Posúdenie telesnej hmotnosti a zhodnotenie telesnej kompozície
Posúdenie telesnej hmotnosti patrí k najčastejšie aplikovaným praktikám nutričného poradenstva. Vyplýva to predovšetkým z nutnosti poznať všetky kritické premenné procesu, ale aj z celospoločenského zdravotného problému vysokej prevalencie nadhmotnosti a obezity. Dnes už niet pochybností o tom, že obezita patrí k rizikovým faktorom väčšiny civilizačných ochorení, ale zároveň niet pochýb, že korekcia telesnej hmotnosti vedie k eliminácii týchto rizík. Telesnú hmotnosť jednotlivca hodnotíme podľa rôznych kritérií za použitia širokého spektra koeficientov a metód. Telesná hmotnosť však nepatrí k najdôležitejším faktorom hodnotenia nadhmotnosti alebo obezity, telesnú kompozíciu je potrebné analyzovať širokospektrálne, je potrebné určiť množstvo a proporcionalitu tukovej a svalovej hmoty, celkovej, intra- a extracelulárnej vody, zhodnotiť telesnú kondíciu a pod. Telesná stavba predstavuje veľmi dôležitý aspekt objektívneho hodnotenia zdravia.
Pre účely antropometrického merania disponujeme prístrojmi pracujúcimi na báze multifrekvenčnej bioelektrickej impedancie (MFBIA) alebo vzduchovej pletyzmografie:
OMRON BF 511 (prenosný)
OMRON VIVA BF-222T (prenosný)
výškomer BSM370
Prístroje sú určené pre stanovenie množstva, proporcionality a rozloženia svalovej hmoty, tukovej hmoty (podkožného a viscerálneho tuku), minerálnych látok a vody (celkovej, intra- a extracelulárnej) v tele a v jednotlivých jeho častiach. Presné a detailné výsledky meraní umožňujú stanoviť a odporučiť vhodný spôsob stravovania, ako aj typ a úroveň telesnej záťaže. Prístroje sa vzájomne líšia presnosťou a komplexnosťou merania, ako aj možnosťami výstupov výsledkov v podobe číselných a grafických vyjadrení.
VÝŽIVOVÉ PORADENSTVO
Výživové poradenstvo je zväčša zahájené po vyplnení rezervačného formulára a po vstupnom pohovore na základe požiadaviek klienta. Ten si zvolí alebo mu bude odporúčaný vhodný postup realizácie poradenstva. K dispozícii je niekoľko foriem a modelov (pozri nižšie).
Výživové poradenstvo môže byť realizované prostredníctvom:
posúdenia stravovacích návykov a analýzy nutričného príjmu klienta z krátkodobého i dlhodobého hľadiska (základné nutrienty alebo rozšírená verzia o vitamíny a minerálne látky; výstup číselný / grafický)
úpravy nutričného príjmu klienta
návrhu nutričného plánu pre klienta
- poradenstva v oblasti racionálnej a fyziologickej výživy, ako aj primárnej a sekundárnej prevencie
Proces nutričného poradenstva pozostáva z niekoľkých fáz: identifikácia nutričného problému, určenie potrebných zmien a cieľov, návrh / korekcia nutričného režimu a plánu, udržiavanie zmien z krátkodobého i dlhodobého hľadiska, podpora a motivácia klienta k udržaniu nastaveného personalizovaného nutričného plánu, self-monitoring.
Poradenstvo v oblasti výživy začíname pohovorom, v ktorom zistíme typický príjem potravy. Na hodnotenie príjmu potravy a stravovacích zvyklostí máme k dispozícii rôzne metódy.
Metóda 24-hodinového retrospektívneho nutričného záznamu predstavuje zoznam všetkých potravín a nápojov, ktoré osoba spotrebovala v predchádzajúcom 24-hodinovom období.
Metóda 3 až 7-dňového nutričného záznamu / protokolu predstavuje zoznam všetkých potravín, nápojov, ktoré osoba spotrebovala v predchádzajúcom zvolenom období. Klient vedie denné písomné záznamy o množstvách všetkých potravín a nápojov spotrebovaných v danom časovom období, ako aj receptúr, čo môže byť doplnené aj záznamom fyzickej a športovej aktivity (odporúčame).
Dotazník o frekvencii stravovania a frekvencii príjmu vybraných zložiek výživy poskytuje presnejší obraz o typických stravovacích návykoch človeka. Vhodne dopĺňa predchádzajúce formy s prihliadnutím na sezónnosť alebo atypickosť v stravovaní počas referenčného obdobia.
Počiatočné hodnotenie stravovania a vstupný rozhovor nám poskytnú základ pre identifikáciu potravinového správania klienta a tiež identifikáciu oblastí, v ktorých je zmena potrebná. Následne zmeny prioritizujeme a odporučíme vhodné spôsoby, ako ich vykonať. V prípade, že klient už má vytvorenú personalizovanú a adekvátnu predstavu o tom, aké zmeny v stravovaní sú pre neho potrebné, poskytneme mu odborný dohľad a koordináciu pri ich vykonávaní. Súčasne klientovi pomôžeme identifikovať situácie, ktoré môžu viesť k relapsom / k zlyhaniu a naplánujeme spôsoby, ako neplánované a nevhodné situácie včas vyriešiť.
Zmena v stravovaní je postupný proces. Jednotlivec môže začať s jednou alebo dvoma ľahšími zmenami stravovania v prvých týždňoch a postupne robiť ďalšie alebo ťažšie zmeny v priebehu niekoľkých týždňov alebo mesiacov. Pri zmenách stravovania starostlivo zvažujeme situáciu a osobitosti každého jednotlivca. Po identifikácii potrebných zmien definujeme aj možné problémy a prekážky, ktoré môžu negatívne ovplyvňovať realizáciu úspešného poradenstva a aplikáciu navrhovaných zmien, prípadne ich trvalé udržanie.
Výzvou pre klienta nie je len vykonanie počiatočných zmien stravovania, ale najmä ich dlhodobé udržiavanie. Seba-kontrolovanie (self-monitoring), reálne očakávania a pokračujúce seba-pozorovanie môžu klientovi pomôcť udržať zmeny nutričného správania. Self-monitoring zahŕňa pravidelné kontroly stravovacieho režimu vo vzťahu k požadovaným cieľom. V tomto smere odporúčame zavedenie Denníka skonzumovaných pokrmov a nápojov[T1] , ktorý klientovi pomôže lepšie si uvedomiť svoje stravovacie návyky a poskytne pripravený nástroj a pomôcku pre analýzu stravovacích návykov zo strany poradne.
Pre účely výživového poradenstva disponujeme nasledovnými nutričnými softvérmi a aplikáciami
ALIMENTA 4.3e – nutričný softvér, ktorý slúži aj ako elektronická forma potravinových tabuliek. Umožňuje zaznamenávať a nutrične vyhodnocovať stravovanie jednotlivcov alebo skupín v priebehu zvoleného časového úseku, zároveň zhodnocovať fyzickú aktivitu jedinca a vyhodnocovať bilanciu energetického príjmu a výdaja.
MOUNTBERRY – nutričný softvér využívajúci databázu potravinovej databanky Výskumného ústavu potravinárskeho; softvér, pomocou ktorého je možné po zadaní vstupných údajov vyhodnocovať energetickú a nutričnú bilanciu z prijatých pokrmov v porovnaní s výdajom energie podľa zodpovedajúceho stupňa fyzickej aktivity. Poskytuje kompletnú analýzu potravín, jedál, receptúr podľa aktualizovanej databázy potravín z hľadiska príjmu nutričných živín, zdravotných indispozícií, zásad dietológie a individuálnych potrieb užívateľov. Upozorňuje ľudí so zdravotnými problémami na riziko konzumácie kritických potravín – alergie z potravín, intolerancie na laktózu, fruktózu a iné. Upozorňuje konzumentov trpiacich obezitou, hypertenziou, hypercholesterómiou, diabetikov, celiatikov na nevhodné zloženie potravy.
PLANEAT – je moderná profesionálna nutričná aplikácia nezávislá od akýchkoľvek výživových a diétnych smerov, slúži ako nástroj pre personalizované zostavovanie nutričného plánu, ale aj analýzu stravovacích záznamov a nutričného príjmu na úrovni makro až mikronutrientov s grafickým výstupom pri využití štandardizovaných databáz potravín. Využíva model vytvorených šablón s možnosťou výraznej modifikácie podľa potrieb klienta.
Klientovi je po vyplnení formulára, absolvovaní vstupného pohovoru, analýze stravovania a ďalších potrebných úkonov podľa požiadaviek upravený alebo navrhnutý jedálniček s možnosťou výberu vhodnej alternatívy (počet dní, technologický postup, nutričné hodnoty, zoznam vhodných a nevhodných potravín a pokrmov, edukačné pomôcky a pod.).